Milyen anyagokból készülhetnek bútorlapok és melyiket kinek érdemes választania? Tömörfa vagy apríték? Melyik bútorlapnak mik az előnyei, hátrányai? Nézzük végig részletesen!

Tömörfa és faforgács bútorlap különbség

A tömörfa bútor 100%-ban fából készül. A kivágott fát méretre vágják, megmunkálják (pl. csiszolás), ezért a bútorlap anyagának fizikai teherbírását, ellenállóképességét teljes egészében a fa anyaga (bükk, tölgy, nyír stb.) fogja meghatározni.

A faforgács bútorlap egy ipari termék, mi faforgács összeragasztásával, összepréselésével készül. A ragasztáshoz műgyantaragasztót használnak. A faforgács lehet faipari hulladék, de kifejezetten ilyen célra is készülhet. 

A világ első fa apírékból készült bútorlapját a német Ernst Hubbard készítette el, sőt, szabadalmat is kapott találmányára. A bútorlap gyártásának ötlelte az USA-ban született meg, azonban a nagyobb mennyiségű gyártást Németországban kezdték el és a technológiát is a német Max Himmelheber dolgozta ki, amit a mai napig alkalmaznak.

Bútorlapok tömörfából

Tömörfa bútorlap hátrányai 

A tömörfa bútor elég költséges, nagy a súlya, tehát nehéz szállítani, illetve a lakáson belüli mozgatás is problémás és sokkal több fa anyagra van szükség hozzá, mint a darabolt fából készült bútorlapnak. Némelyik nem vízálló és sérülékenyebb, mint a farostlemez bútorlap, ezért jobban oda kell figyelni rá és kezelni kell a felületét, például olajozni és lakkozni kell.

A tömörfa legnagyobb hátránya azonba az ára, ami akár 3-szor, 4-szer is magasabb lehet, mint egy faforgács bútor.

Tömörfa bútorlap előnyei

A tömörfa bútornak természetesen vannak előnyei is, például a tartóssága és az időtállósága. A másik, hogy a tömörfából készült bútort általában könnyebb és rövidebb idő összeszerelni. A tömörfa mellett szól természetessége is, hiszen nincs szükség kemikáliákra az anyag összeragasztásához.

A forgácsolt bútorlap 

A forgácsolt bútorlap előnyei

Könnyű, ezért költözéskor vagy a lakás átrendezése, illetve takarítás során sokkal egyszerűbb mozgatni.

Jóval kedvezőbb az ára, mint a tömörfa bútorlapnak.

Kevesebb faanyagot igényel a gyártása. 

Hulladék fa anyagot is fel tudják használni a készítése során, vagyis kevesebb fát kell kivágni.

A teherbírása a bútorlap egész felületén egyforma, nem lehetnek benne természetes üregek, görcsök, mint a tömörfa anyagában.

Nem zsugorodnak és kevésbé változnak meg a légköri hatásokra.

Nem tehetnek benne kárt rovarok, gombák.

A forgácsolt bútorlap hátrányai

A faforgácsból készült bútorlap hátránya, hogy az éleknél könnyen felszívhatják a nedvességet, illetve kevésbé jól tartják a csavarokat, mint a tömörfa. 

A megfelelő élzárás ezért elengedhetetlen, amit ha a bútorlapszabászat magas színvonalon végez és ha vigyázunk a bútorra, akkor a faforgács bútorlap is hosszú évekig szolgál majd minket.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy ezek a bútor különböző vegyi anyagokat tartalmaznak, ami károsak lehetnek az egészségre. Azonban azt ne felejtsük el, hogy a vegyi anyagok felhasználásra szigorú szabályok vonatkoznak, ezért fontos, hogy megbízható gyártótól származó faforgács lapokat vásároljon!

Faforgács bútorlapok fajtái:

  1. Natúr forgácslap
  2. MDF lap
  3. OSB lap
  4. Rétegelt lemez

A Bútorlapvágás.hu bemutatótermében megtalálja az összes típusú faforgács bútorlapot!

Látogasson el hozzánk és válasszon több mint 250 színű és különféle típusú bútorlap közül:

CÍM: 2330 Dunaharaszti, Fő út 26.

TELEFON: +36 30 212 2602

NYITVATARTÁS

Hétfő – Péntek: 7:30 – 17 óráig

Szombat: 8 – 12 óráig
Vasárnap: zárva