A munkalap a konyha talán leglényegesebb eleme, hiszen ezen dolgozunk, ezért állandóan ki van téve különböző mechanikai és hőhatásoknak. Ráadásul feltűnő, ezért a külsőségekre is érdemes adni. A jó konyha munkalap egyszerre strapabíró és esztétikus. Milyen anyagból legyen a konyha munkalap, milyen színt válasszon? Kiderül a következőkben!
Milyen anyagból készülhet a konyhai munkalap?
A konyhai munkalap igen sokféle anyagból készülhet, melyek közül mindnek mások a tulajdonságai, előnyei és hátrányai. Fontos szempont, hogy a pénztárcánk mit enged meg, de természetesen lényeges az is, hogy milyen igényeink vannak. Például gyakran főzünk, aprítunk, nagy-e a család, vannak-e kisgyerekek, mennyi időnk, energiánk és kedvünk van tisztán tartani, karbantartani a munkalapot. Egy tömörfa vagy gráit munkalap például igen esztétikus és természetes a hatása, viszont időt kell fordítani arra, hogy ápoljuk és óvjuk. A gránit munkalapban lehetnek kisebb pórusok, amibe a kosz belemegy, ezért alaposan kell takarítai. Ha ezzel nem tudunk / nem akarunk foglalkozni, érdemesebb olyan anyagból választani munkalapot, ami nem igényel annyi törődést.
A konyha munkalap az alábbi anyagokból készülhet
Természetes anyagból:
- Tömörfa – természetes, mutatós, évente 1-szer ápolást igényel
- Természetes kő munkalapok – elegáns, időtálló, egyedi, de rendszeresen kell karbantartani
- gránit
- márvány
- mészkő
- Kerámia munkalap – könnyen tisztítható, ütés- és karcálló
- Dekton – hőálló, magas a kopásállósága, vízálló és természetes alapanyagú
Mesterséges anyagból:
- Laminált (HPL) – legnépszerűbb, mert ütésálló, tartós, rengetegféle mintázat választható
- Corian munkalap – hőálló, ütésálló és több 100 színben elérhető
- Kompaktlemez munkalap – magas az ellenálló képessége, alkalmas külterületre is
Az egyes munkalap fajták előnyei, hátrányai
A következőkben a természetes alapanyagú munkalap fajtáról írunk részletesen – tömörfa, természetes kő, kerámia -, a többi, mesterséges anyagból készült munkalapról következő cikkünkben olvashat!
1. Tömörfa munkalap
A tömörfa munkalap természetes, gyönyörű és igen tartós, ezért rendkívül népszerű. Évente 1-szer kezelés igényel (ehhez egy kedvező áru speciális olajat lehet vásárolni), azonban megéri ezt a kicsi fáradtságot, hiszen a valódi fa látványa és tapintása különleges, a melegség és otthonosság érzését varázsolja a konyhába. Az olajos leápolás elhagyható, ha ammóniával kezelték, azonban ez esetben a munkalap ára igen magas lesz.
Amire érdemes figyelni, hogy a forró edényt nem szabad közvetlenül rátenni, minden esetben alátétre van szükség. Ha ezt elfelejtjük, a fa munkalapon csúnya égésfolt marad, ami nem távolítható el.
Ügyeljünk még arra is, hogy a tömörfa munkalapon is használjunk vágódeszkát, mert a karcok elcsúfíthatják a felületét! Ha 10-15 év után a tömörfa munkalapon meglátszik az idő – és a konyhakés – nyoma, gyorsan és könnyen szinte újjá varázslaható. Csupán fioman le kell csiszolni a felületét, olajjal leápolni és a munkalap olyan lesz, mint újkorában.
A tömörfa munkalap tehát időtálló, javítható, természetes eredetű, rendkívül esztétikus és meleg légkört teremt a konyhában.
Ha szeretne tömörfa munkalapot rendelni, keressen minket telefonon a +36 30 212 2602 számon
2. Természetes kő munkalapok
A természetes kő a munkalapok Porsche-ja: igazi luxus és, egyedi darabok, egy életen át használhatóak, könnyen tisztíthatóak, azonban oda kell figyelni a karbantartásukra. A természetes kő lehet márvány, gránit, mészkő és egyéb kőzetek is.
A gránit munkalap alapanyaga például egy vulkanikus kőzet. Rendkívül dekoratív, azonban karbantartást igényel. Mivel a kőzetben gyakran üregek találhatóak, a lapra vágást és csiszolást követően maradhatnak mélyedések a felületen. Ezeket rendszeresen kell tisztítani, mert ha bejut az ételmaradék vagy bármilyen kosz, az baktériumtenyészet meleg ágya. A higiéniára tehát kiemelt figyelmet kell fordítani a gránit munkalapoknál! Megoldást jelenthet a rések kitöltése, az impregnálás.
A terméskő előnye, hogy jól bírja a hőt, közvetlenül a felületére helyezhető a tűzhelyről levett forró edény, alátét nem szükséges.
A természetes kő munkalapja egyedi mintájú, mivel egy természetben keletkezett anyagról beszélünk. A gránit és a márvány megjelenése jellegzetes és domináns, ezért meg fogja határozni a konyha hangulatát.
Azonban nem csak a gránit, de sok más természetes kő remekül mutat a konyhában. A kő az időnek leginkább ellenálló alapanyag, amit csak választhatunk. A kő azonban nem való mindenkinek, de ha önnek magasabbak az igényei az átlagnál, szererné a luxus érzését biztosítani magának a konyhában, válasszon természetes kő konyhai munkalapokat!
A Bútorlapvágás.hu bemutató termében sokféle terméskő munkapult megvásárolható, keresse minket bizalommal, vagy jöjjön el bemutató termünkbe:
CÍM: 2330 Dunaharaszti, Fő út 26.
TELEFON: +36 30 212 2602
NYITVATARTÁS
Hétfő – Péntek: 7:30 – 17 óráig
Szombat: 8 – 12 óráig
Vasárnap: zárva
3. Kerámia munkalap
A kerámia munkalap viszonylag kevés karbantartást igényel, hőálló, karcálló, vágásálló, könnyen tisztítható és gránittal ellentétben nincsenek benne üregek, mélyedések.
A kerámia természetes anyagok felhasználásával, égetéssel készült anyag, lehet fényesen sima vagy rusztikusabb tapintású, színválasztéka is széles.
A kerámia munkalap hátránya, hogy ára igen magas.
4. Dekton konyhai munkalap
A dekton egy modern, új alapanyag, ami egyesíti a kerámia és a természetes kő munkalap előnyeit. 20-féle ásványi anyag összepréselésével készül, különösen magas nyomáson (kb. 2,5 Eiffel-torony súlyán megfelelő erőt fejtenek ki rá). A dekton tulajdonképpen egyfajta kerámia, de megjelenése inkább a terméskőhöz hasonlít. Felülete lehet egyaránt fényes vagy matt.
A dekton munkalap rendkívül ellenálló, bírja a magas hőt, könnyen tisztítható, az ételek nem hagynak rajta foltot és még a gránitnál is jobban bírja a karcolást, illetve természetesen nem szívja be a nedvességet sem.
A dekton egyetlen hátránya, hogy rendkívül költséges.
A következő blogunkban olvashat a mesterségesen előállított konyha munkalap fajtákról!