Ha új konyhai munkalapot szeretne konyhájában, szinte biztos, hogy méretre kell vágni. Hiszen az alapanyag elemekben érkezik, aminek hossza nem feltétlenül egyezik meg a konyha / konyhabútor hosszával. A méretre vágás egyszerűnek tűnik ugyan, de ha az ember belefog, kiderül, hogy nem is olyan könnyű sérülésmentesen, milliméter pontosan méretre vágni a konyha munkapultot. Ezért érdemes inkább tapasztalt szakemberekre bízni!

Miért kell a konyhai munkapultot méretre vágni ennyire pontosan?

 • Azért, mert ha nem stimmel a méret, akkor csúnya lesz és nem illeszkedik rendesen a munkalap két eleme.
 • Utóbbi esetben nem lehet hézagmentesen összeilleszteni a munkalap peremeit, így az ételmaradék belekerülhet és átfolyik rajta a víz vagy egyéb folyadék.
 • A réseken bejutó ételmaradék koszt csinál és nem is túl higiénikus.
 • Ráadásul a konyhai munkalapot akár 10-20 évre, vagy még hosszabb időre vásároljuk. Akkor fog tudni “matuzsálemi” kort megérni szépségben-épségben, ha professzionálisan készül el.

A munkapult darabjainak az összemarása

A munkapult darabjait összemarással tudjuk úgy egymáshoz rögzíteni, hogy az illesztés gyakorlatilag láthatatlan marad. Ez kizárólag akkor lehetséges, ha a peremek felülete sima, tehát szépen, egyenletesen vannak levágva, így a felületek között fél milliméteres hézag sincs.

A konyhai munkalapba a főzőlapot és mosogatót is be kell illeszteni

Ha a munkapultba nem milliméter pontosan vágjuk ki a helyet a főzőlap és a mosogató számára, gyakorlatilag mehet a kukába a munkalap, mert a két konyhai eszköz nem passzol majd a résbe.

Márpedig ha passzolnak, nem tudjuk egyiket sem belesüllyeszteni a munkalapba.

Ráadásul a mosogatót szigetelni is kell, hiszen ha a víznek akár csak egyetlen cseppje is a perem alá folyik, a munkapult hamar tönkremegy. Ne feledje, hogy a forgácsból készült anyag szivacs módjára szívja be a nedvességet! Ha pedig egyszer megszívja magát, megadagad és elkezd rohadni. A megfelelő szigetelés csak akkor lehetséges, ha a mosogató számára készült nyílás tökéletes és hajszál pontosan illeszkedik.

Természetesen a munkapult készülhet tömör fából, kőből és egyéb speciális, modern anyagból is, azonban ez esetben sem spórolhatjuk meg a precíz levágást. Ráadásul ezeknek az anyagoknak igencsak borsos az ára, ezért sem javasoljuk, hogy a legdrágább anyagból készült munkapultot saját maga vágja.

Milyen nehézségei vannak a konyha munkalap vágásának?

Manapság a konyha munkalapok a legritkább esetben készülnek tömör fából, ezért a körfűrésszel való vágás roncsolhatja a pult anyagát.

Ha nem jól rögzítjük a munkalapot, az szintén az anyag roncsolódásához vezethet, netán elmozdul, ami ránk nézve veszélyes lehet. Ezért tudni kell, hogyan és milyen pontokon, illetve milyen eszközzel érdemes rögzíteni a munkapultot.

A folyamat ráadásul eszközigényes:

 • nagyméretű, stabil asztal, amihez rögzítjük a munkalapot
 • körfűrész
 • szigetelőszalag
 • vezetősín
 • 4 db pillanatszorító
 • kesztyű
 • védőszemüveg a faforgácsok ellen
 • Sok helyre és időre is szükségünk lesz. A munka “piszkolós”, ezért vagy zárt műhelyben, vagy egy udvaron érdemes végezni.

A munkalap vágása szaktudást igényel, hiszen magát az eszközt – a körfűrész – használatát is ismerni kell. Hogyan fogjuk meg, milyen erővel és miként vágjunk? Egy kezdő számára ez komoly kihívást jelenthet, azonban egy profi, tapasztalt szakember, a megfelelő elektromos gépekkel pillanatok alatt 100%-os pontossággal vágja le a munkalapot.

Mi profi bútorasztalosokkal és speciális gépekkel dolgozunk

Ha a szaktudás és tapasztalat professzionális eszközökkel találkozik, tökéletes végeredmény születik. Bútorasztalosaink komoly tapasztalattal rendelkeznek és az általuk használt gépek roncsolásmentesen és szépen vágják le a konyhai munkalapot.

Rendelje meg nálunk konyha munkalapján pontosan méretre vágva ide kattintva!

A munkalapok összemarását is megrendelheti
A mosogató és a főzőlap összemarását is elvégezzük önnek
Hívjon, vagy látogasson el bemutatótermünkbe!
CÍM: 2330 Dunaharaszti, Fő út 26.

TELEFON: +36 30 212 2602

NYITVATARTÁS

Hétfő – Péntek: 7:30 – 17 óráig

Szombat: 8 – 12 óráig
Vasárnap: zárva